znaczenie-superfoods-w-zywieniu

Superfoods, a nasze zdrowie i odporność

Czym jest superfoods?

To żywność, która posiada nie jedną, lecz wiele unikalnych cech korzystnych dla naszego organizmu.

Obecnie powinniśmy szczególną uwagę zwracać na wzmacnianie odporności. Możemy w łatwy sposób obronić się przed infekcją bakteryjną lub wirusową wprowadzając do diety superfoods! Będą one zwiększały naszą barierę ochronną i czyniły nas bardziej odpornymi na czynniki zewnętrze.

Superfoods to zarówno pokarm jak i lekarstwo. Produkty spożywcze zaliczane do tej grupy to bardzo skuteczne, skoncentrowane i odżywcze produkty – zapewniają nam o wiele więcej korzyści niż jedzenie, które spożywamy na co dzień. Produkty te odżywiają mózg, kości, mięśnie, skórę, włosy i paznokcie, serce, płuca wątrobę, nerki, układ rozrodczy, trzustkę. Mają również działanie przeciwzapalne, wspierające uszczelnianie bariery jelitowej, poprawiające pracę układu odpornościowego.

Ponadto spożywanie superfoods znacznie ułatwia osiągnięcie idealnej wagi, utrzymanie diety i nabranie nowych nawyków żywieniowych.

Warto? Oczywiście, że tak!

Jakie produkty zaliczamy do superfoods?

Superfoods to produkty, które stosunkowo niedawno pojawiły się na rynku, np. jagody goji, nasiona chia, maca, ale również te produkty, które dobrze znamy i które dość często pojawiają się na naszych stołach, jak np. czosnek, pestki dyni, jarmuż.

Poniżej przedstawiam wartości odżywcze i zalety spożywania niektórych superfoods.

Jagody goji

  • Naturalnie występują w Azji, szczególnie północno-zachodnich rejonach Chin. Już od setek lat są spożywane jako składnik prozdrowotnej diety.
  • Posiadają szereg właściwości terapeutycznych.
  • Wzmacniają układ odpornościowy, funkcjonowanie nerek i wątroby. Mają bardzo dobry wpływ na wzrok.
  • Zawierają wiele pierwiastków śladowych (głównie cynk, żelazo, cynk, miedź, wapń, selen, fosfor) oraz witaminy B1, B2, B6 i E.
  • Jagody goji, tak jak inne suszone owoce, można traktować jako przekąskę lub dodawać do koktajli. Można również parzyć herbatę na bazie tych jagód.

Przepis na kulki z jagód goji

Składniki: garść jagód goji, łyżeczka oleju kokosowego, łyżka miodu, pół garści ziaren kakaowca, 2 łyżki migdałów. Zblendować wszystkie składniki, uformować kulki i wstawić do lodówki na ok. 30min.

Kakaowiec

  • Zawiera więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino, borówki, jagody acai, granaty i jagody goji razem wzięte.
  • Najlepsze źródło magnezu, którego niedobór może powodować uczucie zmęczenia, zwiększoną podatność na stres, pogorszenie nastroju czy niekorzystnie wpływać na pracę serca; zawiera ponad 100% rekomendowanej dziennej dawki żelaza w 10 gramach; jest doskonałym źródłem cynku, który odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, wątroby, trzustki, skóry.
  • Kakao jest bogate w serotoninę, która jest jednym z głównych neuroprzekaźników. Serotonina broni nas przed stresem i pomaga się zrelaksować.
  • Najbardziej zalecane są surowe produkty z kakaowca (ziarna całe lub kruszone, proszek, masło), które można dodawać do kawy, herbaty, można używać jako posypkę do ulubionych deserów, lub jeżeli jesteśmy smakoszami ciemnej czekolady możemy jeść całe surowe ziarna kakaowca.

Przepis na kakaowy koktajl:

Składniki: jedna pomarańcza, 7 suszonych moreli (moczonych w wodzie ok. 4-6h), ¼ szklanki migdałów, 1 czubata łyżka surowych kruszonych ziaren kakaowca, łyżka surowego proszku kakaowego. Wycisnąć sok z pomarańczy, zmiksować z morelami, migdałami, ziarnami i proszkiem z kakaowca. Można dodać uzupełnić wodą, posypać skórką pomarańczową.

Produkty pszczele

  • Produkty pszczele uważa się za najbardziej wartościowy rodzaj superfoods i skarbnicę skoncentrowanych składników odżywczych.
  • Miód w swojej organicznej i niefiltrowanej postaci jest bogaty w minerały, przeciwutleniacze, enzymy. Udowodniono również wpływ antynowotworowy miodu.
  • Najbardziej kompletnym produktem spożywczym jest pierzga. Zawiera ona witaminę B6 i wszystkie 23 niezbędne aminokwasy, a poza tym stanowi smaczne i zasobne w energię źródło białka.
  • Propolis (kit pszczeli) to substancja uszczelniająca i chroniąca ul. Jest to wykazująca silne właściwości lecznice, antybakteryjna i wspierająca układ odpornościowy woskowa substancja.
  • Miód można stosować miejscowo na otarcia i oparzenia. Pierzgę można mieszać z miodem i spożywać w takiej postaci jako przekąskę lub w połączeniu z koktajlami, deserami. Ekstrakty z propolisu można rozpuszczać w wodzie lub podawać bezpośrednio, doustnie. Wzmacniają one układ odpornościowy, zwłaszcza gdy chorujemy na grypę lub infekcję gardła.

Przepis na pszczele smarowidło:

Składniki: łyżka miodu, łyżeczka mleczka pszczelego, ulubione przyprawy np. pieprz cayenne, cynamon, imbir, curry. Zmieszać wszystkie składniki i stosować np. do chleba.

Spirulina

  • Zawiera nadzwyczajne ilości składników odżywczych, w tym chlorofil, białko, witaminy, główne składniki mineralne, pierwiastki śladowe, niezbędne kwasy tłuszczowe, polisacharydy oraz szerokie spektrum przeciwutleniaczy.
  • Spirulina to algi składające się w 65-70% z białka, jest to największe pod względem wagi stężenie białka spośród wszystkich znanych nam jadalnych produktów.
  • Badania naukowe wykazują, że wprowadzenie spiruliny do diety znacznie usprawnia pracę układu immunologicznego.
  • Dostępna jest zazwyczaj w postaci ciemnozielonego proszku z alg. Można ją dodawać do koktajli, łączyć ze świeżymi sokami, sosami do sałatek.
  • Rekomendowana dawka to 5-10 gramów dziennie.

Przepis na dressing do sałatek:

Składniki: garść świeżego kopru, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki spiruliny, szczypta soli morskiej, 1-2 łyżki  oleju. Zmiksować wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.

Aloes

  • Żel z surowego aloesu zawiera witaminy A, C i E; pierwiastki: siarkę, wapń, magnez, cynk, selen, chrom, a także przeciwutleniacze, błonnik, aminokwasy, enzymy.
  • Polisacharydy zawarte w aloesie w szczególny sposób odżywiają stawy, mózg, układ nerwowy, skórę. Mają również działanie pobudzające na układ odpornościowy do walki z przewlekłymi infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi, grzybiczymi.
  • Najlepiej samemu filetować liście aloesu. Gdy wydobędziemy żel, można go mieszać z innymi produktami, koktajlami, sałatkami. Po oddzieleniu żelu od zewnętrznych części liścia, cienka warstwa na wewnętrznej stronie może być stosowana na skórę jako maść nawilżająca lub kojący lek na drobne oparzenia.

Przepis na nawadniający napój:

Składniki: sok z ogórka, sok z 1-2 jabłek, sok z cytryny, szczypta soli morskiej. Zmiksować wszystkie składniki z żelem aloesowym. Jeżeli chcemy możemy dodać wodę, łyżeczkę miodu.

Warto w naszej codziennej diecie uwzględniać superfoods. Zadbajmy o nasze zdrowie i odporność!