wartosci-odzywcze-kasz

Pro odpornościowe właściwości kasz

Jako dietetyk, zapewne nie raz powiedziałam swojemu pacjentowi, że jedzenie kasz jest zdrowe. Ty na pewno też nie raz usłyszałeś lub przeczytałeś gdzieś podobne zdanie. Czy zastanawiałeś się kiedyś co takiego zdrowego możemy znaleźć w kaszy gryczanej, jaglanej czy np. jęczmiennej?

Kasze bez wątpienia pod względem wartości odżywczej biją na głowę makarony czy ryż, zawierają znaczącą ilość węglowodanów złożonych które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. Ich niewątpliwą zaletą jest zawartość cennego błonnika pokarmowego, który wpływa np. na regulację pracy jelit. Oprócz tego są cennym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego czy np. składników mineralnych takich jak potas, cynk żelazo czy magnez. Dodatkowo wiele kasz np. gryczana lub jaglana nie zawierają w sobie glutenu i mogą być spożywane przez osoby z nadwrażliwościami na to białko.

Jak kasze mogą wspierać naszą odporność?

Pewne składniki odżywcze tak jak np. cynk zawarty w znaczących ilościach w kaszy gryczanej wspiera odporność poprzez uczestnictwo w tworzeniu limfocytów, które jak wiemy są potrzebne do tworzenia przeciwciał czyli naturalnej obronie przeciwko czynnikom chorobotwórczym jak wirusy czy bakterie. Niedobór cynku w organizmie wpływa na wzrost podatności na infekcje, aby temu zapobiec należy włączyć do diety produkty bogate w ten składniki takie jak np. wspomniana wcześniej kasza gryczana, która  zawiera go aż 3,5 mg w 100 g produktu. Spożycie takiej porcji kaszy pokrywa prawię połowę zapotrzebowania na cynk dorosłej kobiety, które stanowi ok. 8 mg/dobę.

Niewątpliwą zaletą każdej kaszy jest to, że można przygotować ją zarówno na słodko np. w formie gryczanki czy jaglanki z owocami lub na słono np. jako dodatek do mięs czy sałatek.  Z wykorzystaniem kaszy można przyrządzić również kotlety np. jaglano-kalafiorowe czy np. desery takie jak pudding z kaszy jaglanej.

Weźmy pod lupę kasze jaglaną i zawartość w niej witaminy B6. W 100g tego produktu znajdziemy 0,8 mg witaminy B6 inaczej nazywanej pirydoksyną co stanowi ponad 60% zapotrzebowania na tę witaminę dla dorosłej kobiety. Pirydoksyna, podobnie jak cynk bierze udział w tworzeniu przeciwciał co warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Kasza jaglana zawiera również sporo żelaza (ok. 4,8 mg na 100g), które jest niezbędne w procesie wytwarzania białych krwinek oraz przeciwciał – odgrywa kluczową rolę w tworzeniu odporności organizmu.

Co jeszcze zawdzięczamy kaszom?

Oprócz pozytywnego wpływu kasz na poprawę odporności organizmu na wirusy czy bakterie, zboża te, również odgrywają ważną rolę w walce z  niedokrwistością. Obecność w diecie kasz pomoże Ci zachować sprawność intelektualną oraz utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Dołącz kasze 3-4 razy w tygodniu do swojego jadłospisu, a na pewno odczujesz pozytywne zmiany w swoim zdrowiu i samopoczuciu.