Nietolerancja pokarmowa jest niepożądaną reakcją organizmu na spożywany pokarm, a jej objawy są bardzo różnorodne i niespecyficzne, co wynika z mechanizmu reakcji pokarmowo-specyficznych IgG. Dolegliwości mogą dotyczyć różnych układów jednocześnie, natomiast aż w połowie przypadków manifestuje się od strony układu pokarmowego. Dolegliwości takie jak wzdęcia, biegunki, zaparcia, uczucie ciężkości, zgaga, bóle brzucha, mdłości mogą świadczyć o zaburzeniach funkcji jelita. Układ pokarmowy jako pierwszy ma kontakt ze składnikami pokarmowymi, a ważną rolą jelit jako elementu układu odpornościowego jest rozpoznanie, co jest bezpieczne, a co stanowi zagrożenie dla organizmu. Jeśli na skutek różnych czynników środowiskowych (leki, przetworzona żywność, stres) dojdzie do zaburzenia prawidłowej funkcji jelita, pokarmy w sposób niekontrolowany mogą przedostawać się do organizmu, stymulując powstawanie nietolerancji pokarmowej, która jest źródłem stanu zapalnego. Poważną konsekwencją stanu zapalnego w jelicie może być zespół złego wchłaniania, a osoby nim dotknięte mogą być narażone na niedobór składników mineralnych i witamin, pomimo że ich dieta jest prawidłowo skomponowana.
Skóra jest drugim narządem co do częstości manifestacji nietolerancji pokarmowej. Zmiany skórne mogą obejmować suchość i świąd skóry, trądzik, pokrzywkę, atopowe zapalenie skóry, egzemę, łuszczycę. Te uporczywe objawy mogą utrzymywać się kilka a nawet kilkanaście lat, znacznie obniżając komfort życia.
Objawy ze strony niektórych układów nie kojarzą nam się z reakcją na pokarmy. W przypadku układu oddechowego najczęściej upatrujemy przyczyny w reakcjach na pyłki traw, drzew, chwastów i roztoczy kurzu domowego. Jednak w praktyce diagnostyka nietolerancji pokarmowej u astmatyków oraz osób z nieżytem nosa, zapaleniem zatok czy częstymi infekcjami jest punktem zwrotnym w terapii.
Choroby o podłożu autoimmunologicznym jak choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, cukrzyca typu I, czy łuszczyca wiążą się z zaburzeniami funkcjonowania jelita i rozchwianiem układu odpornościowego. Diagnostyka w kierunku nietolerancji pokarmowej i zmiana żywienia wpłynie na regenerację śluzówki jelita i wyciszy nadmierną odpowiedź odpornościową organizmu, co w konsekwencji pozwoli na wyciszenie objawów choroby autoimmunologicznej.
Niezdiagnozowana nietolerancja pokarmowa w wielu przypadkach jest zjawiskiem, które może trwać latami i prowadzić do kumulacji w organizmie wielu niekorzystnych zmian, rozregulowując podstawowe procesy metaboliczne i hormonalne. Nadwaga i otyłość, stłuszczenie wątroby, zatrzymywanie wody i obrzęki, insulinooporność, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, problemy z poczęciem i utrzymaniem ciąży, zespół napięcia przedmiesiączkowego mogą być konsekwencją nietolerancji pokarmowej.
Jelito oprócz funkcji trawiennych i odpornościowych, jest silnie unerwione i często jest nazywane “drugim mózgiem”. Z tego względu objawy nietolerancji pokarmowej bardzo często współistnieją z objawami ze strony układu nerwowego. W rzeczywistości mózg jest „bombardowany” informacjami pochodzącymi z naszego jelita. Toczący się stan zapalny może zaburzyć komunikacje na osi jelito-mózg, dając objawy w postaci depresji, zespołu przewlekłego zmęczenia, zaburzeń snu lub migrenowych bólów głowy.
Objawy nietolerancji pokarmowej bardzo często nie manifestują się w sposób spektakularny, a osoby nią dotknięte przez wiele lat szukają pomocy u różnych specjalistów, ponieważ przyczyna ich dolegliwości jest trudna do rozpoznania.
Jak zbadać nietolerancję pokarmową?
Wykonując badanie pokarmowych IgG, które wskaże produkty nietolerowane, mogące być przyczyną twoich dolegliwości. Na podstawie wyników możliwe jest sprecyzowanie zaleceń żywieniowych, które będą oparte o produkty tolerowane. Tak spersonalizowane zalecenia pozwolą na celowaną i skuteczną dietoterapię oddziaływającą na cały organizm, wspierającą leczenie przewlekłych schorzeń.
FoodDetective
FoodTest 40 |
FoodPrint 220+
FoodPrint 160v FoodPrint 120 FoodPrint 80 |
Badania genetyczne
Badania funkcjonalności przewodu pokarmowego Badania poziomu stresu i neuroprzekaźników Badanie witaminy D |
Zapoznaj się z panelami produktów i zbadaj nietolerancję pokarmową